Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.04.2016. 14:19.

Loše kvalitete

Gljiva ledenjača

Ledenjača (Oudemansiella mucida) ima klobuk koji može biti širok od 3 do 10 cm. Sjajan je, sluzav i gladak te pomalo porculanastog izgleda. Kod mladih primjeraka klobuk je ispupčan, sa rubom koji je uvrnut unutra i sredinom koja mu je ispupčena. Kod odraslih primjeraka klobuk se raširi.

Listići gljive su bijele boje, rijeti su, široki i veliki te nejednake dužine. Mekani su i vlažni na dodir. Stručak je spojen sa ostalim stručcima kao busen. Sadržava vjenčić koji je odozgo bijel i rebrast, a odozdo sivkast.

Stručak je pun, čvrst, te valjkastog i vitkog oblika. Pri dnu je malo zadebljan. Može biti bijelkaste do sivkaste boje sa bijelim pahuljama. Na dijelu od vjenčića do klobuka je lagano narebran. Meso kod gljive gotovo da nema miris i okus te je vrlo je tanko, a kod stručka je vlaknasto.

Ledenjača raste na odumrlom bukovom drveću (makar može rasti i na bolesnom drvetu) i panjevima. Raste od kraja ljeta do kasne jeseni. Gljiva je jestiva, ali je loše kvalitete radi sluzavosti klobuka. Zbog specifičnog izgleda (sluzavog klobuka) i mjesta rasta teško da se može zamijeniti za drugu gljivu.