Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.10.2016. 17:11.

Gljiva ljubičasta gljivica

Dobra jestiva gljiva kojom možete vizualno uljepšati svoje jelo

Ljubičasta gljivica (Laccaria amethystina) ima stručak koji je ljubičaste boje i prekriven sa bijeli dlačicama pri dnu. Vitkog, dugačkog i često vijugavog oblika. Klobuk gljive je predivne žarko ljubičaste boje koja kasnije lagano izbljiedi. Posut je finim dlačicama. Kod mladih primjeraka je ispupčen, te se kasnije ispruži sa rubom koji je često vijugav. Listići su ljubičaste boje kao i klobuk, ali kako gljiva stari počinje ispuštati spore i poprima bjelkastu boju. Listići prirastaju uz stručak ali se i po njemu malo spuštaju, te su debeli i rijetki. Gljiva ima meso ljubičaste boje, bez nekog izraženog okusa i mirisa. U stručku je meso tvrdo i vlaknasto, dok je u klobuku mekano.

Ljubičasta gljivica (Laccaria amethystina) je dobra jestiva gljiva s kojom možete vizualno uljepšati svoje jelo (nakon kuhanja jelo zadržava ljubičastu boju). Dobra je za pirjanje, umake i juhe, te ju možete miješati i sa ostalim gljivama. Može se kiseliti i sušiti, te tako samljeti u prah i dodavati drugim jelima. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, od ljeta do kraja jeseni. Ovo je vrlo česta i rasprostranjena gljiva koja raste na malom prostoru po nekoliko desetaka primjeraka na vlažnom tlu i lišću. Zamjena je moguća sa mladim ljubičastim koprenkama (Cortinarius violaceus) i otrovnom ljubičastom šljemovkom (Mycena pura).