Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 12:04.

Raste u bjelogoričnim šumama

Gljiva ludara - rijetka, ali vrlo otrovna vrsta

Ludara (Boletus satanas) ima klobuk koji je kod mladih gljiva polukuglastog oblika dok je kod odraslih ravan sa rubom koji je često vijugav. Debeli je i mesnat te širine 10 do 30 cm.

Boja klobuka zna varirati od kremasto bijele pa sve do sivobijele. Cjevčice su kod mladih primjeraka gljiva blijedo žute boje, dok kod odraslih postanu jarko narančasto-crvene. Stručak je debeo, masivan, pun i čvrst te dosta kratak.

Na donjem dijelu je zadebljan i crvene je boje dok je u gornjem dijelu žut. Prekriven crvenkastom mrežicom koja se gubi u donjem dijelu stručka. Meso gljive ima vrlo neugodan miris (po pokvarenom mesu), tvrdo je i debelo. Meso je blijedo-žute boje te na prerezu poplavi, ali tek neznatno.

gljiva

Ludara je otrovna gljiva koja raste od ljeta do početka jeseni u bjelogoričnim šumama i dobro podnosi sušna razdoblja i vrućine, tako da ju možemo naći i kad ima jako malo gljiva u šumi. Inače nije tako česta vrsta gljive. 

Ludaru se može zamijeniti sa uvjetno jestivim purpurnožutim vrganjem (Boletus rhodoxanthus) koji se razlikuje po ružičastoj boji klobuka, sa vrstama  "crvenorepih" vrganja te najsličnijom lažnom ludarom (Boletus legaliae) koja za razliku od ludare (Boletus satanas) ima zelenkastu nijansu na klobuku.