Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 12:21.

Vrlo ljutog okusa

Gljiva papreni sluzavac - nejestiva gljiva koju možete koristiti kao začin

Papreni sluzavac (Chalciporus piperatus) ima klobuk širine do 7 cm, svijetlosmeđe do crvenkastosmeđe boje. Kod mladih primjeraka je polukuglastog oblika dok se kasnije otvori. Sjajan je, gladak na dodir te često nepravilno valovitog oblika sa uvijenim rubom. Cjevčice gljive lagano silaze niz stručak, nepravilne su i široke te često znaju biti iste boje kao i klobuk.

Stručak naraste do visine od 7 cm, čvrst je i pun te gladak na dodir. Crvenkastosmeđe je boje i na dnu je žuto-baršunast. Meso je vrlo ljutog okusa i blagog mirisa. U klobuku je konzistentno svijetlocrvenkastosmeđe dok je u stručku na prerezu žute boje.

gljiva

Papreni sluzavac je nejestiva gljiva vrlo ljutog i paprenog okusa (to je i razlog zašto je nejestiva), ali može se koristiti kao začin, dok se osuši i samelje. Raste ljeti pa do kraja jeseni i česta je u crnogoričnim šumama (jela, smreka, bor).

Moguće ga je zamijeniti sa srodnicima Chalciporus amarellus (Quelet - Bataille) koji su manjeg rasta i nemaju papren okus, nego gorkast, i sa Chalciporus rubinus (WG Smith - Singer) koji ima blag okus te grimiznocrvenu boju trusišta.