Biljke i gljive 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

Kako izgleda golema pečurka

Gljiva pečurka

Gljiva iz poznate porodice pečurki, a sama dosta nepoznata u narodu je golema pečurka ili vilovnjača, njemački Riesen-Champignon, latinskog naziva Agaricus augustus fries. Klobuk je promjera 10-20/25 cm, isprva okruglast s plosnatim tjemenom, zatim konveksan i na kraju rastvoren bjelkaste ili žućkaste osnove, pokriven velikim smeđim vlaknastim, ljuskama. Rub je krpast s ostacima zastorka/Velum Partiale/ na pritisak ili dodir požuti. Trusište: listići su gusti, uski, slobodni, isprva bijeli, blijedi, zatim, ružičasti i na kraju tamnosmeđi do crni. Otrusina je čokoladnosmeđa s ljubičastom nijansom. Stručak je promjera 2-4 visok 7-15/20/ cm, čvrst, valjkast, često zadebljana dna i duboko ukopan u zemlji. Isprva pun, kasnije je šupalj, nosi široki, trajan i gladak viseći vjenčić-prsten bijele boje sa žućkastim odsjajem. Često istrgana ruba stručak iznad prstena je gladak, sjajan i ružičast. Na pritisak požuti, a ispod prstena do dna stručka pokriven je prljavobijelim ili žućkastim ljuskama. Meso je debelo, bijelo na prerezu klobuka nepromjenljivo. U donjem dijelu stručka neznatno požuti, kasnije posmeđi, miris na anis ili badem, prijatna okusa.

Pečurke jestive - priprema pečurki

Izvor: 1958