Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 11:38.

Otrovna gljiva žućkaste boje

Gljiva sumporača jedna je od najrasprostranjenijih u Europi

Sumporača (Hypholoma fasciculare) ima klobuk sumporaste žućkaste boje koji zna biti u sredini malo tamniji, a kod mladih primjeraka zna imati narančastu nijansu. Širok je 2 do 7 cm te je na začetku ispupčen. Listići gljive prirastaju uz stručak, nejednake su dužine, tanki i vrlo gusti. Kod mladih primjeraka su žućkasto-zelenkasti dok su kod odraslih zeleno-maslinasti sa nijansom ljubičaste boje.

Stručak se spaja sa drugim stručcima te tako gljiva raste kao grm (busenasto). Žućkaste je boje, valjkastog, tankog i zavinutog oblika, šupalj i gladak na dodir. Meso gljive ima prilično gorak okus i neugodan miris po jodu. Meso stručka je vlaknasto dok je meso klobuka tanko, čvrsto i žute boje.

Sumporača je vrlo česta i rasprostranjena otrovna gljiva koja izaziva probavne smetnje. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, u proljeće i jesen, na starim panjevima ili prividno na tlu (na korijenjima drveća). Sumporaču se može zamijeniti sa jestivom panjevčicom (Kuehneromyces mutabilis) i uvjetno jestivom crvenkastom panjevčicom (Hypholoma sublateritium).