Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Gljiva vukovo meso - jestiva gljiva pogodna za salate

Vukovo meso (Fistulina hepatica) ima klobuk koji je u biti plodno tijelo, i ima oblik okruglaste izrasline u mladosti, te kako raste se proširuje i dobiva lepezasti oblik. Rub je zaobljen i tup. Kod mladih primjeraka gornja porvršina je hrapava, zrnata i žućkasto-naranđasta, starenjem dobiva na crvenoj boji, sjajnosti i sluzavosti (radi kožice), da bi na kraju postala smeđo-purpurne ili crveno-smeđe boje.

Listići su kod mladih gljiva krem boje, te starenjem postaju žuto-crvene, da bi na kraju bile žarke (riđe) boje. Valjkastog i kratkog su oblika. Stručak se nalazi na onoj strani gdje gljiva raste iz panja, i cilidričnog, grbavog i zakržljalog je oblika.Meso gljive ima blag miris, i okus koji je pomalo kisel. Debelo je, čvrsto i sočno, te dok je starije pomalo i malo spužvasto. Crvene je boje i prošarano crveno-bijelim žilicama, te tako podsjeća na pravo meso. Meso stručka je vlaknasto i malo tvrđe.

Vukovo meso (Fistulina hepatica) je jestiva gljiva koje se preporučuje jesti samo mlada. Može se pripremati na mnoge načine. Može se narezati sirova na ploške i jesti kao salata, isto tako ju možete narezati i pržiti na ulju ili maslacu kao odreske. Da se riješite kiselkastog okusa (koji nekima ne paše) potrebno ju je prethodno blanšitrati, ili narezane kriške ostaviti namoćene u mlijeku oko 2 sata. Raste u ljeto i jesen, u bjelogoričnim šumama po panjevima drveća, najčešće se nalazi na stablima (u donjim dijelovima) hrasta i kestena.

Vukovo meso (Fistulina hepatica) je moguće zamijeniti sa nejestivom lažnom jetrenkom (Piptoporus quercinus) koja isto raste po panjevima, ali je bjelkaste boje, te joj je meso isto tako bjelkasto.