Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 10:37.

Fluorescentna otrovnica

Gljiva zavodnica - otrovna gljiva koja svijetli u mraku

Zavodnica (Omphalotus olearius) ima klobuk širine 5 do 15 cm, dosta sjajan i gladak na dodir. Narančaste je boje i dosta izrazita dok je kod starijih gljiva malo tamnija. Kod mladih primjeraka izgled klobuka je malo ispupćen, dok kasnije poprimi izgled lijevka, sa uvrnutim rubovima prema van. Listići gljive su narančaste boje i spuštaju se po stručku. Nejednake su dužine, gusti su i tanki.

Stručak je malo svjetliji od klobuka, ali je uglavnom iste boje. Vijugavog i valjkastog je oblika te punog i tvrdog konzistiteta. Stručak je često zakrivljen i prilično dugačak te se pri dnu spaja sa drugim stručcima gljiva jer raste kao grm (busen).

Meso gljive nemojte konzumirati ni u kom slučaju jer je vrlo otrovna i uzrokuje teške probavne smetnje. Ima pomalo neugodan miris koji miriši na smolu. Vlaknasto je, debelo i čvrsto. Meso stručka je krem-svijetložute boje, ali kako prema dnu poprima smećkaste nijanse. Klobuk ima meso svijetlo-žute boje. 

Gljiva ima listiće koji posjeduju svojstvo fluorescencije, a to znači da mogu svijetliti u mraku. To se može zamijetiti ako listiće osvjetlimo nekim izvorom svjetlosti, a oni će neko vrijeme reflektirati svjetlost. To se neće dogoditi kod mladih primjeraka kod kojih se još nisu razvile spore.

Zavodnica raste busenasto na panjevima, drvećima, podnožjima drveća (zdravog i bolesnog)... Mogu se naći u bjelogoričnim šumama, ljeti i ujesen. Ponekad se može učiniti da raste iz zemlje, ali sigurno je u zemlji nekakav ostatak korijena drveta iz kojega raste, samo što se to ne može primijetiti. 

Zavodnicu je moguće zamijeniti sa jestivom lisičarkom (Cantharellus cibarius). Lisičarka ima rijetke listiće, raste pojedinačno na zemlji, a ne busenasto na panjevima kao zavodnica.