Biljke i gljive 07.01.2016. 13:30. Zadnja izmjena: 29.04.2016. 09:23.

Pripazite na ovu pošast

Zelena pupavka - jedna od najotrovnijih gljiva na svijetu

Zelena pupavka (Amanita phallodies) ima klobuk maslinastozelene boje sa blijedim rubom (makar klobuk može biti i žut, te i sasvim bijel). Dok je gljiva mlada polukuglastog je oblika sa bijelim ovojem, kasnije kako stari postaje ispupčena i često bez ovoja. Listići gljive su odvojeni od stručka, gusti i uvijek su bijele boje. Stručak je pri dnu zadebljan i sa ostacima ovoja bijele boje. Naraste do 20 cm visine, vitak, bijele do bjelkaste boje sa uzorkom koji je zeleno-mramoraste boje. Ima ovješen vjenčić koji se nalazi na gornjem dijelu stručka (može visiti i na klobuku).

Meso gljive je iznimno otrovno. U mladosti meso je bez mirisa dok kasnije poprimi slatkastu aromu. Blagog je okusa i potpuno je bijelo.

Raste od proljeća do kraja jeseni u bjelogoričnim šumama. Jedna je od najotrovnijih gljiva na svijetu, tako da je niti slučajno nemojte jesti ili kušati jer je smrtonosna već i u malim količinama. Sadržava otrove koji uništavaju jetru i ne mogu se uništiti ni izlaganjem velikim temperaturama (npr. kuhanjem), niti sušenjem. Otrovi su godinama jednako smrtonosni pa već mala količina od 5 dekagrama može usmrtiti odraslog čovjeka.

Zelenu pupavku je moguće zamijeniti sa preslicama (dok su mlade). Preslice se razlikuju po rubu klobuka koji je narebran (pupavke nemaju narebran rub). Moguća je čak i zamjena sa vitezovkama radi slične boje klobuka. Neiskusni berači gljiva zelenu pupavku mogu je čak zamijeniti i sa sunčanicom. Osnovna razlika je u tome što sunčanice imaju pomičan vjenčić oko stručka, dok pupavke imaju vječić koji je nepomičan i čvrst.