Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 09.03.2016. 12:57.

Biljka aromatična mirisa i gorka okusa

Gorki pelin: izliječite tegobe gorkim pelinovim čajem

Drugi nazivi: vrtni pelin, pravi pelin, vermut, gorki pelin, gorčika
Latinski: Artemisia absinthium L
Nalazište: Raste na suhim livadama, po kukuruzištima, uz putove, oko kuće i po zapuštenim kamenitim mjestima. Naročito je raširen u Primorju. Kod nas se uzgaja i u vrtovima.
Opis: To je trajni grm koji dostigne visinu do 1 metar. Stabljika je uspravna, razgranata, prekrivena brojnim dlakavim nasuprotnim listovima. Listovi su dvostruko, trostruko, a prema vrhu jednostrukoperasto rascijepani. Na kratkim drškama nalaze se brojne žućkaste cvijetne glavice.
Sabiranje: Cvate od srpnja do rujna. Cvjetni vršci s listićima s gornjih dijelova beru se za vrijeme cvatnje, povežu zajedno i objese na zračno mjesto radi sušenja. Biljka ima poseban aromatičan miris i vrlo gorak okus.
Liječenje: Kao izvanredno sredstvo biljka se upotrebljava kod poteškoća sa želucem i žučnim mjehurom. Iza slabe probave, pomanjkanja apetita, slabog rada želuca, osjećaja nadutosti često se krije oboljeli žučni mjehur. Kod kronične upale žučnog mjehura, žučnih kamenaca i otežanog protoka žuči, biljka djeluje vrlo povoljno. Kod gripe i prehlade skraćuje trajanje bolesti.

Pripremite čaj od gorkog pelina


Pripremanje čaja od pelina: Pelinov čaj se priprema tako da se 1 čajna žličica osušene i usitnjene biljke prelije sa 2,5 dl vrele vode, pusti da odstoji 10 minuta, procijedi i nezaslađen pije nakon jela. Tim čajem mogu se ispirati oči radi jačanja vida. Čaj od mješavine matičnjaka i gorkog pelina djeluje stimulativno na rad mozga. Protiv pjega i krasta na licu treba lice više puta dnevno prati vodom u kojoj se 24 sata močilo njegovo zdrobljeno svježe lišće.
Biljka se upotrebljava već tisućljećima u ljekovite svrhe. U Grčkoj se još u doba Dioskura i Plinija prije više od 2000 godina vrlo često upotrebljavao kao sredstvo protiv glista.
Moj savjet: Njegov čaj vrlo je gorak. Zaslađivanjem se ne može postići poboljšanje okusa. Čaj od jednakih dijelova pelina i metvice ima također gorak okus, ali prija bolje i može se upotrebljavati umjesto čistog čaja.
Hranjivost: Obični i divlji pelin izvanredni su začini za masna jela. Na taj način postiže se bolja probava one hrane koja zbog masnoće uzrokuje probleme s probavom.
Primjedba: Trudnice ga neka ne primjenjuju. Eterično ulje može kod prečeste i prekoncentrirane upotrebe djelovati otrovno. Trovanje može izazvati i dulje uživanje većih količina alkoholnih napitaka od te biljke. Upotreba biljke prema uputama koje su ovdje navedene potpuno je bezopasna.

Izvor: 1746