Biljke i gljive 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 29.12.2016. 14:18.

Sadnja povrća

Zasadite hren i krumpir

Hren je bogat šećerima i eteričnim uljem koje mu daje karakterističan okus i miris. Višegodišnja je biljka, ali se najčešće uzgaja kao dvogodišnja. Otporan je na niske temperature, a najviše mu odgovara plodno i vlažno zemljište bogato organskim materijama. Na teškim zemljištima korijen je veoma ljut. Prije sadnje u jesen, zemljište se uz obradu gnoji stajnjakom. Reznice hrena pripremaju se u jesen, a mogu biti kratke 5 cm ili dugačke 15 cm, promjera oko jedan centimetar. Do proljeća se reznice čuvaju u podrumu ili spremištu, u vlažnom pijesku. Pripremljene reznice sade se početkom ožujka na dubinu od 20 cm s razmakom 70 cm, koso položene.

Pazite da vrh bude gore, a razmak u redu je 30 cm, a da bude prekriven slojem zemlje od 5 cm. Prije sadnje, reznice se čiste, trljaju oštrom krpom od jute. Na taj se način skidaju svi pupoljci osim vršnog i donjeg. Kad očistite reznice, deset dana prije sadnje morate ih držati na svjetlu, što ubrzava rast pupoljaka. Tijekom vegetacije, osim prihranjivanja, 4 puta se međuredno okopava i bar tri puta zalijeva. U srpnju se korijen hrena može ogrnuti i oštrom krpom izdanci očistiti od bočnih korjenčića, a zatim se biljka ponovo zagrne. Na taj se način dobije kvalitetan korijen bez bočnih grana. Hren se vadi u jesen.

Krumpir posadite u kolovozu na gredice iz kojih je izvađeno neko povrće. Zemlju prije toga dobro pognojite stajnjakom. U istoj godini on naraste i procvate. Dobro bi bilo gredicu prekriti podignutom folijom, da što duže koristi sunčane jesenske dane. Prije pojave prvih mrazova stabljiku odrežite do zemlje, a gredicu prekrijte slojem slame debljine 10 centimetara. U proljeće, kad prođu mrazovi, gredicu otkrijte i imate mladi krumpir.

Izvor: 3093