Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 22.11.2016. 10:43.

Teško pronalažljiva

Jestiva gljiva ožujka strogo je zaštićena vrsta

Ožujka ima klobuk koji je kod mlađih primjeraka ispupćen, kasnije se s vremenom izravna. Kod starijih primjeraka postaje malo i udubljen. Suh je i nepravilnog oblika (vijugav). Može narasti od 5 do 15 cm i biti prekriven bijelim pahuljama. Boja mu vrlo varira, od svijetlo sive, tamnosive pa sve do crne. Mladi primjerci su skoro bijele boje zato jer su često prekriveni lišćem i tako su neizloženi suncu.

Listići se kod gljive malo spuštaju po stručku i bijele su boje kod mladih primjeraka dok kasnije postaju sivkasti. Debeli su, razmaknuti i srednje gusti. Stručak je bijelosivkast, te nešto svijetliji nego klobuk. Mesnat je i pun, te zdepast i nepravilan. Meso gljive ima ugodan miris i blag okus. Sočno je, debelo i bijele boje. Kod starijih primjeraka miris podsjeća na miris urina.
Ožujke (Hygrophorus marzuolus)  je teško pronaći zato što se skrivaju ispod lišća. Jestiva je gljiva, ali treba napomenuti da je strogo zaštićena vrsta i nalazi se na crvenom popisu ugroženih gljiva Hrvatske. Rastu u rano proljeće (mogu se naći i za vrijeme blagih zima) u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama.