Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.04.2016. 13:55.

Ugodnog i blagog okusa

Jestivu gljivu prosenjak može se i kiseliti

Prosenjak (Hydnum repandum) ima klobuk koji je u mladosti gljive nepravilno polukuglast sa rubom koji je podvrnut prema gore. Kod starijih primjeraka je nepravilan i valovit. Boja varira od blijedožute do narančaste. Mesnat je, gladak i može narasti od 3 do 15 cm.

Prosenjaci nemaju listiće, nego imaju iglice koje se spuštaju po stručku, jako su krte i lagano se lome. Gljiva ima stručak koji je masivan, tvrd i čvrst. Može biti bjelkaste do blijedožute boje te na prerezu ima narančastu boju. 

Meso je debelo i tvrdo, kod prereza je bijele boje koje prelazi u narančastu. Meso gljive je ugodnog i blagog okusa kad je mlada, ali kod stariji primjeraka postaje gorkasto.
Prosenjak (Hydnum repandum) najčešće raste u skupinama (može i pojedinačno) od kraja ljeta do jeseni.

Vrlo je popularna jestiva gljiva, koja se da kiseliti. Bitno je da se skinu iglice, kod kiseljenja, jer daju gorak okus. Isto tako, kod rezanja ovih gljiva koristite rukavice, jer ispuštaju žućkastu boju koja će vam obojati prste.

Prosenjak je radi svojih iglica specifična gljiva te ju nije lako zamijeniti sa nekom otrovnicom. Moguća je zamjena sa drugom vrstom prosenjaka - ježekom (Hydnum rufescens) koji je također jestiv.