Biljke i gljive 28.03.2018. 23:42. Zadnja izmjena: 28.03.2018. 23:44.

Radovi u ožujku

Kad dozvole vremenski uvjeti posadite ili posijte - luk, mrkvu, grašak, špinat i peršin

U ožujku počinju mnogobrojni poslovi ovisno o osjetljivosti pojedinih biljaka na mraz i niske temperature. Kad vrijeme dopusti izravno na gredice posijte mrkvu, peršin, špinat i grašak. Biljke koje su osjetljive na hladnoću proizvodimo pomoću presadnica. Napravite topla klijališta u koja sada možete posijati rani kupus, kelj, karfiol, papriku, patlidžane, rajčice, korabice i celer. Ako imate u vrtu teško i glinasto tlo morate ga obraditi u jesen a u proljeće samo pripremite za sjetvu, dok to nije slučaj kod lakih pjeskovitih zemljišta.

Kad to dozvoljavaju vremenski uvjeti posijte luk ili za proizvodnju glavica ili za proizvodnju lučica. Kod sadnje luka pomoću lučica zemlju treba dobro obraditi i usitniti. Mrkvu posijte u ožujku i to što ranije, čim to vremenski uvjeti omoguće u redove. Ako ste sjetvu obavili tako da je mrkva jako gusta, obavezno je nakon nicanja prorijedite a tlo uz navodnjavanje prihranite. Mrkvu za velike prinose morate posijati na mjesto gdje ima puno svjetla, nikako ne na zasjenjenim mjestima. U sjeni uzgojen korijen mrkve slabo je razvijen.

Grašak trebate posijati u jesen ili rano proljeće, ovisno o sorti. U proljeće se siju sorte s glatkim zrnom, a zatim se sije srednje razna i kasna sorta i tako se produži berba i mogućnost branja svježih plodova. Prilikom sjetve graška treba voditi računa da gredica ima blagi nagib jer grašak ne voli veliku vlagu u tlu. Sjetvu treba obaviti u redove razmaka 50 cm, a razmak biljaka u redu neka bude 10 cm. Salatu isto možete sijati u redove, posebno je dobra sorta nansen koja formira krupne glavice, a otporna je na niske temperature. Sjetvu obavite u redove od razmaka 15 cm, a nakon prorjeđivanja razmak među biljkama treba biti 15 cm. Ako je sjetva početkom ožujka za berbu će biti u svibnju. Špinat se može sijati u toku cijele godine a sjetvom u ožujku dospjet će u svibnju. Sjeme špinata posijte u plodno sunčano tlo s dovoljno prisutne vlage. U sušnom razdoblju daje vrlo niske prinose.