Biljke i gljive 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 04.03.2016. 13:16.

Delikatne radnje

Kako presaditi drvo ili grm

U vrtu se ponekad nalaze drvo ili grm koji su već veliki, razrasli, a mi ih želimo presaditi. Najčešći razlog za presađivanje je što u trenutkiu sadnje nismo razmislili o veličini krošnje, položaju i sjeni koju krošnja stvara ili želimo izmjeniti koncepciju vrta. Samo presađivanje je vrlo kompliciran posao, a uspjeh ovisi o nama: kopanjem kružnog jarka oko korijenja toliko duboko koliko sežu u dubinu njegovi najdublji ogranci. Udaljenost jarka od debla vrlo je važno odrediti jer kopanjem jarka ne smijemo ozlijediti ni najmanji dio korijena. Kod toga moramo znati dokle se prostire širina krošnje, toliko je i rasprostrt i korijen. Sam jarak ćemo kopati na mjestu gdje završava krošnja ali ćemo sa svake strane dodati 10 cm, tako smo sigurni da nećemo povrijediti korijen.
Nakon kopanja jarka on se puni vodom i ostavi da tlo upije. To ponavljajte nekoliko puta sve dok zemlja ne postane vlažna i mekana.
Jama za sadnju mora biti mnogo veća od korijenove bale izvađenog stabla. Na dno jame stavi se sloj fine vrtne zemlje obogaćene pregorjelim stajskim gnojem. Sada na sredinu stavite uspravno grm ili stablo i učvrstimo ga. Nakon toga u jarak ulijemo vodu a kad je tlo upije to napravimo još dva puta. To nam pomaže da se učvrsti korijen a biljka stabilnije smjesti. Sada praznine oko bale popunimo plodnom zemljom i napravimo humak nešto viši od razine tla. Potom skinite ogrtač ili konopac kojim su vezane grane. Kako bi smanjili isparivanje vode dobro je smanjiti lisnu površinu posađenog stabla. Listopadnom drveću odrežemo trećinu dužine svih obodnih grana. Kod crnogorice to ne radimo, nju samo povremeno tuširamo.

Izvor: 3020