Korjenasto povrće
Za što je dobar pastrnjak?
Pastrnjak
Pastrnjak je korjenasto povrće, a uzgaja se zbog repastog ili vretenastog zadebljalog aromatičnog korijena. Bogatstvo ugljikohidrata u korijenu (oko 14%) omogućavalo je toj povrtnoj kulturi raznovrsne, već zaboravljene mogućnosti upotrebe, od kulinarstva do pripravljanja marmelade, piva, vina i kruha. Sjemenke su vrlo aromatične (razvijaju se u drugoj godini uzgoja jer je pastrnjak dvogodišnja biljka) pa se, poput sjemenke kima, mogu istučene koristiti kao začini salatama i tikvicama.
Ljekovita biljka
Pastrnjak se koristi i kao ljekovita biljka za liječenje bubrega, nesanice, reume, plućnih bolesti, reguliranje krvnog tlaka i sl., međutim, listovi osuti rosom luče velike količine eteričnih ulja, koja posebno u kombinaciji s ultravioletnim zrakama mogu pri dodiru izazivati oštećenja na koži.
Izvor: 2403