Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 16.03.2016. 10:31.

Korjenasto povrće

Za što je dobar pastrnjak?

Pastrnjak

Pastrnjak je korjenasto povrće, a uzgaja se zbog repastog ili vretenastog zadebljalog aromatičnog korijena. Bogatstvo ugljikohidrata u korijenu (oko 14%) omogućavalo je toj povrtnoj kulturi raznovrsne, već zaboravljene mogućnosti upotrebe, od kulinarstva do pripravljanja marmelade, piva, vina i kruha. Sjemenke su vrlo aromatične (razvijaju se u drugoj godini uzgoja jer je pastrnjak dvogodišnja biljka) pa se, poput sjemenke kima, mogu istučene koristiti kao začini salatama i tikvicama.

Ljekovita biljka

Pastrnjak se koristi i kao ljekovita biljka za liječenje bubrega, nesanice, reume, plućnih bolesti, reguliranje krvnog tlaka i sl., međutim, listovi osuti rosom luče velike količine eteričnih ulja, koja posebno u kombinaciji s ultravioletnim zrakama mogu pri dodiru izazivati oštećenja na koži.

Pastrnjak - uzgoj

Izvor: 2403