Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 24.05.2016. 20:44.

Rasprostranjena ljekovita biljka

Ljekovitost stolisnika - što možete liječiti stolisnikom

Drugi nazivi: hajdučka trava, hajdučica, romonika, kostrijet, kunica
Latinski: Achillea millefolium L
Nalazište: Stolisnik je vrlo rasprostranjena biljka. Raste uz ceste i putove, na livadama i poljima sve do 1700 metara nadmorske visine.
Opis: visok je 20 do 60 centimetara. Na dlakavoj stabljici nalaze se dvostruko ili trostruko perasti listovi. Cvjetovi su bijeli, rozi ili jarko crveni, skupljeni na vrhu stabljike. Imaju vrlo ugodnu aromu.
Sabiranje: od lipnja do listopada bere se čitava biljka u cvatu. Odreže se nešto iznad zemlje, poveže u snopove i objesi i suši na sjenovitom mjestu. Debeli i drvenasti dijelovi se izdvoje. U Švicarskoj se upotrebljavaju samo cvjetovi.

Liječenje: Stolisnik je vrlo ljekovita biljka. Smiruje nervozu želuca i crijeva i stimulira njihov rad. Povoljno djeluje na rad žučnog mjehura, jetre i slezene. Posebno je cijenjen kao sredstvo za zaustavljanje vanjskog i unutarnjeg krvarenja iz crijeva, pluća, nosa, maternice, bubrega itd. Pročišćava krv i pomaže kod kašlja i prehlade. Vrlo je ljekovit kao sredstvo za spriječavanje grčevitih bolova u donjem dijelu trubuha kod žena i djevojaka. Eterično ulje stolisnika sastavni je dio kreme za sunčanje.

Stolisnik je ljekovit kod mnogih bolesti


Pripremanje lijeka: Čaj se priprema iz cvijeta i lista tako da se jedna mala žličica osušene biljke prelije sa 2,5 decilitra kipuće vode i pusti da odstoji 15 minuta. uzima se kod poremećaja jetre, reume, lupanja srca i kod plućnih bolesti. Čisti kožu od bubuljica ako se njime pere.
Moj savjet: uzmite jednu malu žličicu osušenog lista stolisnika i po jednu veliku žlicu kamilice i metvice. Prelijte mješavinu sa pola litre kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Primjenjujte čaj kod oboljenja želuca, crijeva ili slezene. Za podržavanje terapije preporučam kupke od stolisnika.
Hranjivost: sadrži vitamin C, karotin i nešto vitamina K. Mladi listovi dodaju se u Njemačkoj kao začin raznim jelima. Može se upotrijebiti kao zamjena za peršin. Uz dodatak limuna priređuje se od mladih listova izvrstan umak, sličan umaku od kopra. Starenjem listovi postaju pregorki. Gorčina se može smanjiti parenjem vrelom vodom. U 16. stoljeću plodovi su se primjenjivali za konzerviranje vina. U sjevernim zemljama upotrebljavao se kod pravljenja piva.
Primjedba: Postoje ljudi kod kojih u dodiru sa stolisnikom izbije specifični osip. Te osobe ne podnose niti njegov čaj. Ako nastupe ovakve pojave treba njegovo korištenje odmah prekinuti i ubuduće izostaviti.

Izvor: 1744