Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 14:25.

Začin ili čaj?

Majčina dušica kao lijek - saznajte dobrobit majčine dušice

Drugi nazivi: poljski timijan, tamjanka, babja dušica, dušica, pepriš
Latinski: Thymus serpyllum L
Nalazište: Raste po suhim livadama, uz rubove šuma i putova.
Opis: Trajni puzeći grm do 30 cm visine s brojnim izdancima. Listovi su suprotni i unakrsni, do 1,5 cm dugi, goli ili dlakavi. Jako variraju u obliku. Svjetloružičasti cvijetovi nalaze se na vrhovima ogranaka. Biljka ima ugodan miris i okus. Tome je uzrok eterično ulje koje se nalazi u listovima i cvjetovima.
Berba: Cvate od svibnja do rujna. Bere se biljka s cvjetovima i odmah suši u hladu na prozračnom mjestu. Majčina dušica potječe iz Egipta. U Egiptu se primjenjivala kod balzamiranja. Rimljani su od nje napravili mast za premazivanje mrtvih. Kršćanstvo je prihvatilo neke rituale u vezi s timijanom, a kasnije je došlo do primjene u ljekovite svrhe.

Majčina dušica koristi se kao lijek kod nekih bolesti


Liječenje: liječi kašalj i vrlo povoljno djeluje kod hripavca. Sastavni je dio mješavina protiv astme. Primjenjuje se kod liječenja želuca i crijeva jer pospješuje probavu i pojačava apetit. Smanjuje bolove u trbuhu i sprečava nadimanje.
 

Pripremanje lijeka: Čaj se priprema tako da se dvije čajne žlice osušene biljke preliju sa 2,5 dl vrele vode, ostave da stoje 10 minuta te se piju po 3 šalice dnevno. Ako se čaj upotrebljava protiv kašlja onda ga treba zasladiti medom. Nezaslađeni čaj pije se kod smetnji sa želucem i crijevima. Čaj se u narodnoj medicini preporuča protiv bolne menstruacije. Kod nagnječenja, gihta i reume premazuju se oboljela mjesta izvana 70%-tnim alkoholom u kojem se 10 dana močila majčina dusica. Za pripremu lijeka potrebno je 250 g alkohola i 20 g majčine dušice. Vrlo su djelotvorne kupke i oblozi.

Važan začin mnogim jelima


Hranjivost: Biljka sadrži uz ostalo aromatična ulja i vitamin C. Važan je začin za mnoga jela kako u svježem, tako i u osušenom obliku. Pospješuje probavu masnih jela. Služi kao dodatak mesu, ribi, pašteti, umacima i juhama. Zbog jake arome primjenjuje se u malim količinama.

Izvor: 1749