Biljke i gljive 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 05.04.2016. 11:18.

Ljekovito bilje

Opis i ljekovita svojstva matičnjaka

Miris limuna možete naći i u zelenom aromatičnom bilju, a upravo tako miriše svježi list matičnjaka. Narodni naziv mu je još i arbaroža, čelinjak, limunka, majčina ljubica, maternjak, matičnik, medenka, melisa, pitoma metvica, pčelarica, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, pčelinjak i rojevac.

Biljka s mnogo imena raste uspravno razgranata do 60 cm visine. Listovi su s dugom peteljkom, pri dnu jajolika oblika, nikada srcoliki, po rubu su slabo dlakavi, a u mladosti sjajno zelene boje. Cvjetovi se razvijaju u pazušcima gornjih listova od lipnja do kraja kolovoza, a mogu biti ružičasti, žućkastobijeli ili blijedoljubičasti. Miris čitave biljke vrlo je ugodan, sličan limunu, dok je okus aromatičan.

Matičnjak se može uzgajati u vrtu, raste i u prirodi, u blizini sela, često zajedno s koprivom, a u mladom stadiju po obliku listovi su im jako slični. U pripremi jela svjež se matičnjak može upotrijebiti umjesto limunove kore u raznim slatkim ili slanim salatama, za umake i slično.

Mnogobrojni su pokusi utvrdili najpovoljnije skupljanje listova, odnosno, gornjih cvatućih izdanaka. Tako se preporučuje skupljanje neposredno prije i nakon cvjetanja. Uvijek samo u prvim poslijepodnevnim satima i to od sredine lipnja do sredine kolovoza.

Druga berba u rujnu nije tako bogata. Sušenje svježih listova mora se obaviti jako pažljivo, u hladu sa što manje diranja i prevrtanja, a listovi ne smiju doći u dodir s metalima i ne smiju se čuvati u limenim posudama.

Možete ga staviti na suho mjesto, u zatvorene polivinilske vrećice. Čaj pripremljen od matičnjaka vrlo je osvježavajući i umirujući. Listovi svježe biljke sadrže mnogo vitamina C i provitamina A. Matičnjak se smatra plemenitom biljkom za sve srčane bolesnike. Pomaže kod grčeva u želucu i ostalih želučanih tegoba, a isto tako kod migrene, zubobolje, glavobolje i vrtoglavice.

Kod nesanice pomaže čaj od matičnjaka pripremljen na ovaj način: ubrane listove usitnite i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite stajati pet minuta. Procijedite i zasladite medom ili šećerom te popijte prije spavanja.

Izvor: 3092