Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 30.03.2016. 11:26.

Za čaj ili salatu

Opis i karakteristike matičnjaka

Matičnjak osvježavajućeg mirisa limuna koji je narastao oko 60 cm možete koristiti u svojoj kuhinji. Stabljika mu je narasla, razgranati listovi ovalnog oblika dobili su sjajnu zelenu boju.

Kod pripreme jela svjež matičnjak može se upotrijebiti umjesto limunove kore, u raznim slatkim i slanim salatama, za umake i namaze. Ako ga sušite, on gubi miris, pa kao začin nema vrijednost. Ako matičnjak pripremate za čaj, on će biti vrlo osvježavajući i umirujući.

Listovi svježeg matičnjaka sadrže mnogo C vitamina i provitamina. Najpovoljnije vrijeme skupljanja listova, odnosno gornjih cvatućih izdanaka je neposredno prije cvatnje i nakon cvatnje, u prvim poslijepodnevnim satima. Sušenje svježih listova mora se obaviti veoma pažljivo, u hladu, sa što manje diranja i prevrtanja.

Listovi ne smiju dolaziti u dodir s metalima ili se čuvati u limenim posudama. Najbolje je čuvanje u suhim prostorijama i u zatvorenim polivinilskim vrećicama.

Izvor: 2825