Za čaj ili salatu
Opis i karakteristike matičnjaka
Matičnjak osvježavajućeg mirisa limuna koji je narastao oko 60 cm možete koristiti u svojoj kuhinji. Stabljika mu je narasla, razgranati listovi ovalnog oblika dobili su sjajnu zelenu boju.
Kod pripreme jela svjež matičnjak može se upotrijebiti umjesto limunove kore, u raznim slatkim i slanim salatama, za umake i namaze. Ako ga sušite, on gubi miris, pa kao začin nema vrijednost. Ako matičnjak pripremate za čaj, on će biti vrlo osvježavajući i umirujući.
Listovi svježeg matičnjaka sadrže mnogo C vitamina i provitamina. Najpovoljnije vrijeme skupljanja listova, odnosno gornjih cvatućih izdanaka je neposredno prije cvatnje i nakon cvatnje, u prvim poslijepodnevnim satima. Sušenje svježih listova mora se obaviti veoma pažljivo, u hladu, sa što manje diranja i prevrtanja.
Listovi ne smiju dolaziti u dodir s metalima ili se čuvati u limenim posudama. Najbolje je čuvanje u suhim prostorijama i u zatvorenim polivinilskim vrećicama.
Izvor: 2825