Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 12.05.2016. 10:10.

Za ukusnu salatu

Kakvu njegu treba vaš matovilac?

Ukusna salata

Matovilac je jednogodišnja biljka koja raste u našim vrtovima, a isto tako možemo ga naći i u polju. U vrtovima uzgajamo kultivirane sorte čije male izdužene listove u rozetama konzumiramo u hladnijem razdoblju godine. Kao ukusno i zdravo svježe povrće matovilac najviše koristimo za salatu, čime ne narušavamo količinu sadržanih vitamina (B1, B2 i C) i minerala (kalcij, fosfor i željezo).

Sjetva

Sijemo ga izravno na gredice od kraja kolovoza do listopada. Za berbu dospijeva 70 dana nakon sjetve. Sjetvom u nekoliko navrata (svakih 10-14 dana) možemo osigurati berbu već od studenog pa do kraja zime. Matovilac možemo sijati i u rano proljeće kad okopni snijeg, a tlo se posuši.

Tlo za uzgoj matovilca mora biti srednje teško ilovasto prorahljeno na dubini od 20 cm, pognojeno mineralnim gnojem NPK 7:14:21. Sijemo u redove razmaka od 15 cm, ako je tlo veoma rahlo, dobro je nakon sjetve pritisnuti daščicom ili povaljati jer tad matovilac bolje uspijeva. Sjeme nikne za 10 dana.

Njega

U svrhu same njege potrebno je tlo čistiti od korova. U zimskim mjesecima nije potrebna neka posebna zaštita jer on podnosi niske temperature. Folijom možete prekriti kako bi vam bilo lakše brati u zimskom razdoblju. Berbu vršimo tako da režemo nožem ispod donjih listova da izbjegnemo osipavanje jer koristimo za salatu kompaktnu rozetu.  

Saznajte kad se sade lubenice

Izvor: 2472