Biljke i gljive 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 27.01.2017. 09:37.

Sobno bilje

Zimsko mirovanje potreba je gotovo svih biljaka

Sobno bilje osim potrebe za svjetlom, toplinom, vodom, zračnom vlagom i gnojidbom ima potrebe i za mirovanjem. Skoro sve biljke imaju tu potrebu koja se odvija zimi. Od tih biljki neke pokazuju znakove kojima nas upozoravaju da je kraj aktivnog rasta i cvatnje tako da i početnici znaju da je vrijeme za promjenu načina njege biljaka.

Kod nekih kao što su zumbuli, ciklama, gloksinija i dr. nadzemni dijelovi propadaju, dok drvene listopadne biljke kao što je božićna zvijezda odbacuju listove. Tad je vrijeme da se biljke znatno manje ili nikako ne zalijevaju. Neke biljke kao zimzelene na žalost stidljivo pokazuju da im je odmor potreban. No kraći su dani pa i one u nedostatku svjetla prestaju rasti. Kod tih pojava nužno je smanjiti zalijevanje i prihranjivanje a možda trebate i premjestiti biljke na svježe mjesto. Biljka će patiti ako je držite na višoj temperaturi od preporučene i zalijevate je kao u proljeće.

One lončanice koje cvatu zimi moraju se zalijevati i prihranjivati redovito za trajanja cvatnje.

Klivija - klivija je omiljena sobna biljka koja cvate svake godine. Zimi je treba držati u negrijanoj sobi i ispravno zalijevati. Treba joj dosta prostora, a zimi odmor u negrijanoj sobi uz minimalno zalijevanje i bez prihranjivanja. Potreban joj je mir, a to znači da ne podnosi premještanje nakon oblikovanja cvjetnih pupova. Presađuje se samo ako je lonac pretijesan. Zimi joj temperatura mora biti 4°C. Držite je na svijetlom mjestu bez izravnog sunca. Listove povremeno prebrišite vlažnom krpom.

Izvor: 3061