Biljke i gljive 28.06.2016. 11:13. Zadnja izmjena: 28.06.2016. 11:55.

Balkonski ukras

Na balkonu uzgojite ukusne jagode u kojima možete uživati do kasne jeseni

Jagode su jedna od najcjenjenijih voćnih vrsta. Osvježavajući im je okus a zbog crvenih plodova jako se sviđaju djeci. Njihove plodove možete uzgojiti i na vrtu i na balkonu. Uzmite jagode mjesečarke koje uz vrlo malo truda može uzgajati svaki vlasnik čak i najmanjeg balkona ako on ima dovoljno sunca. Jagode mjesečarke cvatu čitavu sezonu do kasne jeseni. Ako imate manju količinu dobro ishranjenih i redovito zalijevanih biljaka u njihovom okusu možete uživati u tijeku nekoliko mjeseci.

Jagode mjesečarke možete posaditi u sandučiće u kojima uzgajate pelargonije i ostalo balkonsko bilje. Jagode u cvatu, a i kasnije, isto su ugodan i zanimljiv prizor oku, a sadeći ih tako na ekonomičniji način stvarate poseban i atraktivan balkonski ukras. Na taj način posađene jagode će stvoriti veću masu korijenja, a što je preduvjet za bujniji rast i obilje plodova.

Jagode možete posaditi i u neku staru bačvu na kojoj duž čitavog oboda ispilite rupe od 10 centimetara. U gornjoj polovici ispilite rupe kako biste ostavili dovoljno prostora u koji će se slijevati suvišna voda od zalijevanja. Na dno bačve stavite sloj šljunka a bačvu do vrha napunite zemljom. Jagode trebaju plodnu i propusnu zemlju.

Na bačvi ispiljene otvore zatvorite plastičnom folijom da zemlja nebi ispadala. Na komadima plastične folije koja je nešto veća od rupa ispilite otvor u obliku križa kroz koji ćete posaditi jagode. Nakon izvjesnog vremena kad se sadnice jagoda učvrste i razrastu foliju možete ukloniti.

Dakle po sadnicu jagoda posadite u svaki ispiljeni prostor, a njih nekoliko u zemlju na gornjoj otvorenoj površini bačve. Jagode će ubrzo procvjetati ali te prve cvjetove skinite da ojača lisna masa. Na takav način kasnije obilnije rode, a imaju duže razdoblje plodonošenja. U vegetaciji prihranite dvaput jagode - koristite neko kompleksno mineralno gnojivo.

Uz prihranu i posebno pažljivo i redovito zalijevanje ubrzo će se stvoriti bujni listovi i cvjetovi, a kasnije i crveni plodovi. Kad nabavljate jagode dobro bi bilo da uzmete one koje ne stvaraju vriježe jer ćete ih morati stalno uklanjati. Na gornju površinu između sadnica stavite malo slame, zadržavat će vlagu, a plodovi će biti čišći.