Biljke i gljive 03.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 09:46.

Održavanje travnjaka

Žedne travnate površine treba navodnjavati

Kada dugo ne pada kiša travnate površine su žedne i potrebno ih je često zalijevati, no da bi si to olakšali najbolje riješenje je postavljanje sustava za automatsko navodnjavanje. Biljke i trava imaju veliku potrebu za vlagom, ukoliko je nema posušiti će se i izgledati beživotno, a to sigurno ne želimo. Svaku okućnicu i travnate površine potrebno je održavati i brinuti o njima, ukoliko im ne dajemo dovoljno pažnje teško možemo očekivati da ćemo imati vrt poput onih iz časopisa ili knjiga. Kako i za sve ostalo tako je i za vrtove i okućnice potrebno uložiti puno truda i pažnje.


Navodnjavanje travnatih površina većinom se vrši raspršivačima. Cijevi, spojnice i raspršivači stavljaju se u zemlju, a pod pritiskom vode raspršivači se podižu nekoliko centimetara iznad tla i prskaju određenu površinu (ovisno o veličini i jačini raspršivača). Takvi sustavi se nazivaju i “pop-up” raspršivači vrlo su pogodni jer ne smetaju prilikom košnje i sakriveni su kada ne zalijevaju.


Osim “pop-up” može se ugraditi i sustav zalijevanja “kap-po kap” - cijevi sa rupicama ugrađuju se pod zemlju, a pod pritiskom iz tih rupica (dizna) izlazi voda. Ovisno o mogućnostima i potrebi ugrađuju se ovi sustavi za navodnjavanje koji pomažu pri održavanju travnatih površina i biljaka. Želite li njegovani i lijep travnjak, postavite jedno od automatskih navodnjavanja i uživajte gledajući kako trava u vašem vrtu raste.