Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 07.03.2016. 13:15.

Mirisna i umirujuća biljka

Čaj od paprene metvice

Drugi nazivi: nana, vrtna metvica, čajna metvica
Latinski: Mentha piperita L
Nalazište: Potječe od jedne druge podvrste te biljke i prvi puta je uzgojena u Engleskoj u 18. stoljeću. Vrlo se lako povratno križa s drugim podvrstama divljih metvica. Kod uzgoja u vrtu treba izdanke svake druge godine presađivati.
Opis: Paprena metvica čini brojne podzemne i nadzemne izdanke i naraste 30 do 80 cm. Stabljika je slabo razgranata. Listovi su uzdužno eliptični, 4 do 7 cm dugi na rubovima grubo nazubljeni. Raznocrveni cvjetovi skupljeni su u pršljenove.
Sabiranje: Biljka se bere za vrijeme cvatnje od lipnja do kolovoza. Upotrebljava se lišće, a ponekad i mladice s cvatovima. Ne smije se zamijeniti s divljim bosiljkom. Paprena metvica ima jako aromatičan i specifičan miris i okus.
Liječenje: Posebno dobri rezultati postižu se kod lošeg osjećaja u želucu, podražaja na povraćanje i kod povraćanja. Jednom šalicom čaja koji se pije polako gutljaj po gutljaj, može se često postići trenutno poboljšanje. Djeluje i kod drugih poteškoća sa želucem i crijevima, naročito kod osjećaja nadutosti, grčeva i loše stolice.

Priprema čaja i ljekovitost paprene metvice


Poboljšava rad jetre i pospješuje protok žuči. Bolesnici sa žučnim kamencem podnose čaj od metvice vrlo dobro, a bolesnici sa čirom na želucu nešto slabije.
Pripremanje lijeka: Čaj se priprema tako da se jedna velika žlica osušenih listova biljke prelije sa 2,5 dl vrele vode i ostavi pokriveno 10 min. Nakon toga se procijedi i pije nezaslađeno 3 do 4 šalice na dan.
Moj savjet: Kod poremećaja funkcije želuca i crijeva naročito je dobra kombinacija jednakih dijelova ove biljke i kamilice. Isti sastav u obliku čaja može se primjeniti i za parenje kože lica.
Hranjivost: Preporučljivo je posaditi biljku u vlastitom vrtu. Već jedan kvadratni metar površine dovoljan je za jednu obitelj. Salate, juhe, povrće i variva mogu se prije serviranja posipati sitno narezanim svježim lišćem biljke. U sastav mirodijskog octa uz ostale mirodije spada i nekoliko osušenih ili svježih listova ove biljke.
Primjedba: dojenčad i mala djeca ne podnose tako dobro njezin čaj. Uzrok toga je sadržaj mentola u eteričnom ulju.

Izvor: 1752