Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 14:15.

Pogodan za ajvar ili zimnicu

Nutritivna vrijednost patlidžana

Patlidžan se danas sve više uzgaja u našim vrtovima. Plodovi su upotrebljivi u tehnološkoj zrelosti kad imaju tamnoljubičastu boju, čvrsti su i kožica im je sjajna. Kad im je faza zrelosti, plodovi omekšaju, mijenjaju boju koja postaje gotovo crna, a kožica ostaje bez sjaja. Takvi plodovi nisu više dobri zbog prisutnosti solanina koji ih čini gorkim.

Kalorijska vrijednost patlidžana je jako malena, važni sastojci su ugljikohidrati i bjelančevine. U neznatnim količinama ima vitamina, dosta mineralnih tvari - kalija, fosfora, magnezija, željeza... Plodovi patlidžana raznih su oblika - loptasti, kruškoliki i jajasti, a težina im može biti do jedan kg. Patlidžani se, osim u raznim vrstama jela, mogu pripremiti i za zimnicu.

Jela od patlidžana, pečeni patlidžani

Patlidžan recepti, priprema patlidžana

Izvor: 2835