Biljke i gljive 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 13.10.2016. 14:00.

Balkonsko cvijeće

Uzgoj i bolesti pelargonije i preporučena temperatura uzgoja

Upravo je sada (lipanj) vrijeme za razmnožavanje pelargonije reznicama. One se lako uzgajaju, dugo cvatu, a cvjetovi su veliki i jako slikoviti. Najpopularnije su uspravne, tzv. zonale pelargonije. Cvjetat će cijele godine ako su na sunčanoj prozorskoj dasci, a temperatura ne smije biti niža od 13 Celzijevih stupnjeva. Kod uzgoja kompost mora biti više suh nego vlažan. Budući da ih velika većina ima u kućama, upozorit ću na posebne probleme kod uzgoja.

Siva plijesan - ona se pojavi kad pretjeramo sa zalijevanjem. Bolest je zarazna i zato odstranite bolesne listove, a biljku poprskajte fungicidom. Pelargonija koja ne cvate - obično dolazi kad se u zimi biljka nalazi u jako zagrijanoj prostoriji.

Listovi žute - kad se pojavi na rubovima lista žuta boja, biljku nedovoljno zalijevate. Kad listovi trule i venu, pretjerano je zalijevate. Stabljika crni - uzrok je gljivično oboljenje. Zaražene biljke uništite, a ponovo ih sadite u sterilni kompost.

Rubovi lista su crveni - to se obično dogodi za vrijeme dugih ledenih noći. Biljka se tad makne s prozorske daske. Stabljika je gola - kad se to dogodi, biljka ima premalo svjetla. Insekti - javljaju se razne lisne uši i drugi nametnici. Uništavaju se prskanjem.

Izvor: 2837