Izrazito prilagodljiva biljka
Poriluk - biljka koja se može proizvoditi tijekom cijele godine
Premda se poriluk zbog velike prilagodljivosti može proizvoditi tako da na tržište dolazi u svježem stanju tijekom cijele godine, kod nas još prevladava sezonski način njegove proizvodnje i potrošnje, pa se najviše trži od kasne jeseni do ranog proljeća kao “zimsko” povrće.
Poriluk (Allium porrum var. porrum) ima relativno dugu vegetaciju, a tehnološka zrioba je određena dužinom i promjerom lažne stabljike koju prihvaća tržište. U kasnu jesen, tijekom zime i u rano proljeće rast poriluka je dodatno usporen zbog slabijeg intenziteta svjetla, a kako su posljednje dvije zime bile iznadprosječno blage i tople, kod tržnih se proizvođača sve više javljaju simptomi napada određenih kategorija štetnih organizama.
Osim neželjenih biljaka (korova), proizvođači lukovičastog povrća u pravilu poduzimaju mjere suzbijanja uzročnika “crvljivosti”, npr. lukova muha (Phorbia antiqua) i miner poriluka (Napomyza gymnostoma) te najopasnije bolesti lišća: plamenjače koja napada luk, češnjak i poriluk (Peronospora destructor).
Duhanov trips - suzbijanje tripsa
Izvor: 2791