Biljke i gljive 18.04.2016. 11:21. Zadnja izmjena: 18.04.2016. 11:29.

Učimo o biljkama

Poznate sobne biljke i uvjeti u kojima one najbolje uspijevaju

  • Sljezovac pripada porodici sljezova, on nije osjetljiva biljka. Odgovara mu zemlja listovača s pun pijeska i treseta. Možete ga lako razmnožavati pomoću reznica ili sjemena. Njegovi zvonoliki cvjetovi vrlo lijepo izgledaju. Za rast treba dosta vlage a sunčevim zrakama ne smijemo ga neposredno izložiti. 
  • Obični asparagus zahtijeva propusnu zemlju s dosta gnoja i sjenovito mjesto. Najbolje mu odgovara mješavina klijališne zemlje, pijeska i tresetne zemlje. Nije osjetljiv. Razmnožava se dijeljenjem i sjemenom.
  • Begonija nije osjetljiva a potrebna joj je rahla klijališna zemlja kojoj dodamo dosta pijeska i treseta. Razmnožava se sjemenom i reznicama.
  • Kamelija je jako osjetljiva i traži mnogo svjetla i nižu temperaturu, pogoduje joj rahla kisela zemlja sastavljena od vrijesovače, listovače i treseta i pijeska u jednakim omjerima. Cvjeta u bijeloj ružičastoj ili crvenoj boji različitih nijansi. Kod nas je uglavnom poznata japanska kamelija koja se razmnožava reznicama.
  • Klivija cvate vrlo dugo, posebno ako je za vrijeme cvatnje od travnja dalje držimo u hladnoj prostoriji. Clivia miniata ima tamnozelene uske kožnate listove i ljevkasto narančasto crvene cvjetove kojih ima i do 20 zajedno u štitu. Zahtijeva hladnu kompostnu zemlju s dodatkom pijeska. Razmnožava se dijeljenjem. Kad ocvate prenesemo je na otvoreno gdje treba biti u polusjeni do početka zime. Preko zime je ne zalijevamo a počinjemo je zalijevati kad se pojavi prvi pup.
  • Ukrasna kopriva je biljka kojoj odgovara rahla propusna i topla zemlja s položajem na sunce. Ona ima lijepo šareno lišće dok joj je cvijet neugledan. Kako poslije cvatnje rado odrveni moramo cvjetne nastavke odmah otkinuti kad se pojave. Razmnožava se sjemenom ili reznicama.

  • Ciklama je biljka koja se teško uzgaja i to samo u vrtlarijama. Zahtijeva rahlo igličastu zemlju i pažljivo zalijevanje. Ako je za vrijeme cvatnje držimo na hladnom mjestu 12 sati cvast će dugo. Kad ciklama prestaje cvasti prestanemo je zalijevati dok se listovi potpuno ne osuše. Tada prenesemo ciklamu zajedno s posudom u suhu prostoriju da prezimi a u proljeće je s loncem ukopamo u zemlju kućnog vrta na sjenovito mjesto. Pripazite da u cvjetni lonac ne uđe previše vode. Kad se pojave prvi pupovi presadit ćemo je u posudu.