Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.09.2016. 10:44.

Vrhunske kvalitete

Pravi vrganj je poznata komercijalna gljiva

Jestiva gljiva

Izvanredna jestiva gljiva i izvan svih kategorija, može se pripremati na sve načine. Smeđi pustenasti klobuk, sitne sive ili žućkaste rupice ispod klobuka i tvrdi batinasti stručak bez mrežice, nepogrešivo odvaja ljetni vrganj od drugih sličnih gljiva.

Pravi vrganj - komercijalan

Prema Pravilniku o zaštiti gljiva, ljetni vrganj je komercijalna gljiva i smije se ubrati najviše 2 kg po osobi u jednom danu. Gljiva se mora odrezati nožem ili po potrebi izvaditi uz pomoć noža, a nastalu rupu popuniti odgrnutom zemljom.

Vrste gljiva - gljiva đurđevača i šljivovača

Maglen gljiva - rijetka i zaštićena gljiva

Gljiva smrčak - gdje raste pravi smrčak

Gljiva blagva - jestiva zaštićena gljiva

Proljetni vrganj - vrganj izvanredne kvalitete

Gljiva rujnica - saznajte kako prepoznati rujnicu

Izvor: 2458