Zdravo povrće
Sastav i svojstva rajčice
Svi znamo da je rajčica stigla iz Južne Amerike, prvo je bila ukrasna biljka, a kasnije se uzgajala za jelo. Izvorna rajčica nije bila kao ova današnja. I ona je prošla genetičke promjene. Po kvaliteti samog povrća, bolja je ona proizvedena na otvorenom prostoru.
Jako važna kod rajčica su njezina svojstva. Prvo je to visok postotak vode, čak 95%, zbog kojeg u našem organizmu pridonosi ravnoteži tekućine i nedebljanju. Osim toga, sadrži malo šećera (4%), zbog čega je dobra kod ishrane dijabetičara i osoba s povišenom masnoćom. Sasvim zrele rajčice u sebi sadrže celulozna vlakna.
Rajčica u sebi sadrži i puno kalija, što je bitno za osobe koje se hrane prezačinjenom hranom poput raznih grickalica i suhomesnatih proizvoda. Dovoljno je da pojedete nekoliko rajčica ili popijete sok od njih da se izbaci voda iz organizma koja se nakupila.
Izvor: 2782