Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.11.2016. 14:51.

Vlaga, toplina, plodnost tla...

Kako razni uvjeti i okolnosti utječu na rast gljive?

Naš narod veli: Rastu kao gljive poslije kiše! Za rast gljiva potrebna je vlaga, toplina, plodno tlo i odgovarajuće ekološke pogodnosti. Sunce neprestano grije naš planet i tako omogućuje kruženje vode u zraku. S velikih vodenih površina, oceana, jezera i rijeka isparavanjem se u zrak dižu ogromne mase vode. Ta vlažna i topla isparenja putujući nebom hlade se, zgušnjavaju u oblake iz kojih na zemlju padaju oborine, najčešće kiša, što ovisi od vlažne zračne mase, odn. depresije i brzine njenog kretanja preko nekog područja.

Padaline su često praćene nevremenom, vjetrovima, grmljavinom (munjama) i padom temperature. I to ima utjecaja na rast gljiva. Za rast gljiva, uz vlagu, važna je i temperatura, najpogodnija između 11 i 22 stupnja Celzija, dok noćne vrijednosti ne bi smjele prijeći 15 stupnjeva.

Neke vrste gljiva dobro podnose i osjetno niže temperature, a neke obilno plodonose i na većim nadmorskim visinama. Tako npr. gorska gustoliska (Melanoleuca supalpina) u Sloveniji raste na Menini, Velikoj planini, na Pokljuki, Stolu, Krvavcu, Plešivcu, Peci, Pohorju i na Mozirskoj planini koje su više od 1300 m, a najčešće raste na planinskim dijagonalama oko 1300 m nadmorske visine i to vrlo obilno.

Osim topline i vlage gljivama je važan vegetacijski pokrov tla: supstrat, vrste drveća i raslinja, kiselost tla i dr. Najpogodnije vrijeme za gljive je kad se kišom natopljena zemlja puši kao izmaglica iznad tla.

Plodonošenje gljiva

Izvor: 2198