Biljke i gljive 08.02.2016. 11:00. Zadnja izmjena: 07.03.2016. 13:32.

Veljača u vrtu

Razradite plan uzgoja povrća i sve to stavite u bilježnicu

Kad tlo nije smrznuto možete brati matovilac, poriluk i hren. U spremištima i trapovima obavezno pregledajte povrće, ono koje je počelo trunuti obavezno otklonite. Kad je dan topliji ventilacija se otvara a kad je hladno zatvorite, osim toga kontrolirajte i vlagu. Alat pregledajte i nabavite novi, a dotrajale bacite. Razradite plan uzgoja povrća i sve to stavite u bilježnicu u kojoj će se tijekom godine naći zabilježeni svi radovi u vrtu i svi štetnici s kojima ćemo se boriti. Prema planu sada se nabavlja sjeme. Nabavlja se i gnojivo i najnužnija sredstva za zaštitu bilja. Prikuplja se bioenergetski materijal za zagrijavanje klijališta ili drugog zaštićenog prostora, zbija se i puni po potrebi, isto se puni u klijališnoj jami za uzgoj ranog povrća.

Početak povrćarske sezone možete početi sjetvom celera korjenaša i bjelaša u stiroporne kontejnere napunjene supstratom za uzgoj presadnica. Celer bjelaš sočnih i zadebljalih lisnih peteljki sadržava znatno više vitamina C od korjenaša pa je vrlo cijenjen u kuhinji. Znamo da celerovo sjeme izuzetno sporo niče. Određenim sortama treba više od mjesec dana a kako ih prije sadnje u vrt moramo i pikirati tada od sjetve do sadnje u vrt treba i do tri mjeseca. Kasne sorte celera dorastu do 30 tjedana pa želimo li uzgojiti biljke krupnog korijena sjetvu moramo obaviti krajem siječnja ili u prvoj polovici veljače. Kontejner s posijanim povrćem smjestite pokraj prozora tako da on dobije svjetlo, vodu i zrak i stalno je pred našim očima.

Uskoro će Valentinovo, ako želite kupiti neki cvijetak predlažem vam srcoliku hoju. Potječe iz sjevernotajlandskihdžungla, a u kući najbolje uspijeva na prozorskoj klupčici na koju ne dopire izravno sunce. Temperatura zraka zimi ne smije biti niža od 15°C, a zemlja u lončiću neka bude stalno vlažna. Biljku ne prihranjujete često samo povremeno, u vodu stavite malo tekućeg gnojiva. Srcoliku hoju možete staviti čak i na klupčicu iznad radijatora jer joj ne šteti topli i suh zrak. Mlada biljka sastoji se od jednog srcolikog lista, kasnije se razvije stabljika, a nakon nekog vremena i voštani cvjetići koje nemojte otkidati jer se na mjesto izboja stvaraju novi.

Izvor: Danica Matjašić