Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.01.2017. 12:10.

Korisna i ljekovita biljka

Za što se sve može koristiti ricinusovo ulje?

Ricinusovo ljekovito ulje dobiva se od sjemenki biljke ricinus communis, a počelo se koristiti u Indiji i za razne svrhe – za rasvjetu, kao mast za tijelo, laksativ i drugo. Pogodno je za mediteranske i tropske krajeve, a raste kao grm ili kao stablo. Cvate ljeti, od kolovoza pa sve do listopada, cvjetovi su sitni i bez latica koji se nalaze na vrhu stabljika. Iako je to najjači otrov, njegovo ulje koje se dobiva preradom, prešanjem i uklanjanjem tog otrova postiže jako pozitivne zdravstvene rezultate.

Nakon prerade dobije se ljekovito, gusto bezbojno ulje bogato visokovrijednom nezasićenom masnom ricinoleičnom kiselinom, sadrži je čak od 90% , a ona se pokazala vrlo djelotvornom u borbi protiv bakterija, virusa, plijesni i gljivica. Ricinusovo ulje jedno je od najljekovitijih te se koristi u kozmetici i kod mnogih zdravstvenih poteškoća.

Ovaj prirodni sastojak nije otrov nego vrijedan prirodni lijek, koji se preporuča svima za dobrobit organizma.

Primjena ricinusovog ulja


Primjena ovog izvrsnog prirodnog sastojka vrlo je raširena, tako da se može koristiti kao dodatak u prehrani, kao kozmetički preparati, za masaže te zbog dobrog djelovanja na cirkulaciju kao oblozi.

Ricinusov prirodni sastojak dugo se primjenjuje i u borbi protiv išijasa, artritisa, slabe cirkulacije, tumora i mioma, prehlade, raznih probavnih poteškoća, epilepsije i Parkinsonove bolesti.

Iako se može kupiti u bilo kojoj ljekarni ili boljoj drogeriji, pripazite na to da se konzumira u preporučenim količinama. Kako ima vrlo snažno djelovanje na cirkulaciju, često se koristi u oblozima. Dovoljno je samo nekoliko kapi ulja na čistu gazu koja se potom stavi na kritično i bolno područje. Masaža ovim djelotvornim lijekom pomaže kod tumora dojki, kod natečenosti dojki, zatim kod artritisa, bronhitisa i prehlade. Ukoliko pak imate problema sa bradavicama, potrebno je barem 10-ak minuta dnevno masirati bradavicu i područje oko nje kako bi ona nakon nekoliko takvih tretmana otpala.

Ovaj prirodni lijek osim kod zdravstvenih poteškoća ima široku primjenu i u kozmetici zbog velike količine vitamina E kojeg sadrži. Redovitom i svakodnevnom primjenom potiče rast kose, noktiju, trepavica i obrva te je zbog hidratantnih svojstava vrlo pogodno za njegu suhe kose i kože.

Ricinusovo ulje ne preporuča se osobama osjetljivog želuca i trudnicama, a ako se uzima u prekomjerenim količinama može dovesti do ozbiljnih probavnih poteškoća kao što su proljev i povračanje.