Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 13.10.2016. 13:52.

Sadnja biljaka

Saznajte kakvu njegu trebaju vaše artičoke

Sadnja artičoka

Artičoka je višegodišnja biljka mediteranskog klimata. Može uspijevati i u kontinentalnim područjima, ali zbog niskih temperatura berba počinje tek poslije druge-treće godine. Artičoka se razmnožava sjemenom i zelenim reznicama. U širokoj proizvodnji razmnožavanje se koristi sjemenom.

U vrtu ju je najpogodnije razmnožavati reznicama. Za proljetnu sadnju one se pripremaju početkom travnja, nakon odgrtanja, pošto su već prošle opasnosti od mrazeva. Tada iz starijih biljaka kreće mnogo novih izboja. Za daljnji razvoj se ostavljaju dva do tri izboja, i to oni koji izbijaju iz središnjeg dijela, a po strani se uklanjaju.

Ako se hoće koristiti za novu sadnju, postrani se izboji odrežu s djelićem korijena, odmah se prenesu na stalno mjesto uzgoja i dobro zaliju.

Njega i hrana

Njega se sastoji od uništavanja korova, zalijevanja i prihranjivanja prema potrebi. Dobro odgojene biljke procvast će i donijeti prve plodove u travnju i svibnju iduće godine, druge u ljeti, a ako je pogodno vrijeme i ako se redovito skidaju glavice, mogu procvasti i treći put - rujan/listopad.

Za jelo se upotrebljavaju krupni neotvoreni cvjetni pupoljci, zatim mesnato dno cvjetne lože i mladi, mesnati listovi koji omataju glavicu. Cvatovi se beru dok su još sasvim otvoreni, a donji zeleni listići kada se počnu malo odvajati. Ako se glavice žele nešto duže čuvati, treba ih brati s nešto dužim peteljkama i 2 do 3 lista.

Izvor: 2393