Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 12.05.2016. 09:55.

Južno voće

Saznajte kad se sade lubenice!

Vrijeme uzgoja

Lubenica je biljka tople klime, a time je i vrlo osjetljiva na niske temperature. Uzgoj na otvorenome možemo upogoniti tek kad prestane opasnost od mrazova i kada je temperatura tla viša od 15 stupnjeva. Kod nas su ti uvjeti ispunjeni tek sredinom svibnja; zato je potrebno uzgojiti presadnice s grudom supstrata oko korijena.

Odaberite rane sorte lubenice. Tri do četiri tjedna prije moguće sadnje lubenice sijemo u plastične ili prešane tresetne blokove, u svaki po dvije sjemenke. Nakon nicanja ostavljamo jednu, bolje razvijenu biljku.

Presadnice

Presadnice uzgajamo u zaštićenom prostoru u kojem je minimalna temperatura danju 22, a noću 15 stupnjeva Celzijevih. Za sadnju na 10 četvornih metara potrebno je 7-8 presadnica. Uzgojem presadnica sadit ćemo biljke s već razvijenim prvim listom u razdoblju u kojem je inače uobičajeno tek sijati sjeme na otvorenom.

Tako možemo ubrzati plodonošenje za oko 2 tjedna. Važno je da ne sadimo prestare presadnice jer se one teže prilagode novim uvjetima sredine.

Zaštita

U razdoblju nakon sadnje moguće je da temperatura zraka u tijeku dana, a posebice noću, bude niža od 15, čak i 10 stupnjeva. Niske temperature znatno usporavaju rast, biljka može požutjeti i teško se oporaviti nakon nastupa viših, povoljnijih temperatura.

Stoga je dobro nakon sadnje biljke prekriti laganim netkanim materijalom. Pokrovni materijal uklonit ćemo kad se očekuje da minimalne noćne temperature neće biti niže od 15 stupnjeva. Na isti način možete i uzgajati mnogo ranije krastavce, i salatne i one za kiseljenje. 

Saznajte kakvu njegu treba vaš matovilac

Izvor: 2449