Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 12.05.2016. 09:33.

Kralj cvijeća

Tulipane sadimo ujesen, najbolje u listopadu

Kralj cvijeća

Tulipan spada u porodicu ljiljana, on je kralj cvijeća. Njegovim uzgojem i selekcijom bavi se sve više ljudi. Postoji više stotine različitih vrsta tulipana koji se uzgajaju u loncima, na gredicama i na balkonima. Tulipane s obzirom na vrijeme cvatnje dijelimo na: rane (cvatu od 1. do 15. travnja), polurane (15. do 30. travnja) i kasne (1. do 30. svibnja). Ako je lukovica dovoljno velika i ako je pravilno posadimo, tulipan će sigurno procvjetati u proljeće.

Lukovice

Lukovicu kupujemo neposredno prije sadnje. Tulipane sadimo ujesen, najbolje u listopadu. Najbolja dubina sadnje odgovara dvostrukoj veličini lukovice. Ako je zemlja pjeskovita lukovice možete posaditi i dublje. Uzgajivači tulipana vade lukovice u lipnju ili početkom srpnja, a sade se ponovo u listopadu.

Ako zasađujete gredicu pored kuće s tulipanima, dobro ih je kombinirati s potočnicama. Lukovice tulipana nemojte saditi u travu. Tlo za sadnju mora biti dobro pripremljeno tako da bude sipko i duboko obrađeno s mnogo komposta i drugog hranjivog materijala.

Saznajte kako uzgajati tulipane

Izvor: Danica Matjašić