Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 08.03.2016. 12:14.

Recepti za spremanje gljiva

Siliranje

Siliranje gljiva je kod nas gotovo nepoznato dok je na istoku i sjeveru Europe vrlo rašireno. Siliraju se čvrste mliječnice, rujnice i paprenjače. Dobro se operu. Veće gljive se prepolove i prekuhaju u litri vode i 20 g soli, ocijede, ohlade i odlažu u drvene ili plastične posude. Najbolje su kamene kao za siliranje sardela kod nas na moru. Po ukusu dodamo začine, pokrijemo drvenim poklopcem i opteretimo kao kod kiselog zelja. 1. Siliranje s mlijekom: litra vode, 50 g soli, 20 g šećera, 1 žlica obranog mlijeka. 2. Suho siliranje u soli: na kg gljiva upotrijebimo do 250 g soli. 3. Mokro siliranje, samo za paprenjače Lactarius piperatus, pergamenus, vellereus. U Rusiji i Finskoj se silira i otrovna brezovka Lact. torminosus, ali vam ne preporučamo. Najprije se gljive 8 sati namaču u vodi, a u drugoj se prokuhaju 10 minuta. Za brezovku se postupak ponavlja još jednom. Ocijede se i preliju litrom vode i 50 g soli. Konzervirane gljive upotrijebiti najkasnije do proljeća.

Smrznute gljive, kako spremiti gljive u zamrzivač

Termička obrada gljiva, kako spremiti gljive za zimu

Sušene, kako se suše gljive

Spremanje gljiva, kako spremiti gljive

Izvor: 1960