Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 05.04.2016. 09:44.

Ljekovito bilje

Sitnolisna lipa - liječenje sitnolisnom lipom

Drugi nazivi: lipolist, sitnolisna lipa, bijela lipa, kasna lipa
Latinski: Tilia cordata Miller
Nalazište: raste po parkovima, hrastovim i bukovim šumama. Može se naći i do 1200 m nadmorske visine.
Opis: Sitnolisna lipa je listopadno drvo s gustom krošnjom. Naraste do 25 metara visine. Starija stabla imaju crnkastosivu uzdužno izbrazdanu koru. Okruglasti nazubljeni listovi na dugoj peteljci odozgo su tamnozeleni, a na naličju svjetliji. Žućkastozeleni mirišljavi cvjetovi imaju svaki posebno svijetlozeleni krilati zalistak.
Berba: Sitnolisna lipa cvate u lipnju i srpnju. Cvjetiće lipe treba brati od prvog do četvrtog dana nakon cvjetanja jer je tada sadržaj ljekovitih tvari najveći. Sušenje se vrši na zračnom mjestu, ne smije predugo trajati i treba paziti da temperatura ne prede 45°C. Cvjetići sa rđavim pricvjetnim zaliscima ne vrijede. Od nešto manjeg je značaja sakupljanje i primjena lišća, kore i soka iz lipovog drveta.

Sitnolisna lipa liječi prehladu


Liječenje: Sitnolisna lipa djeluje kod prehlade i izaziva znojenje. Djelotvorna je kod oboljenja s temperaturom, naročito kod djece. Brzo djeluje kod nazeba. Potiče izlučivanje mokraće i čisti bubrege. Služi i kao sredstvo za pospješivanje probave i ublaživanje grčeva u crijevima (lipov drveni ugljen).

Pripremanje lijeka: 2 do 4 žličice osušenog i usitnjenog lipovog cvijeta preliju se sa 1 litrom kipuće vode i pusti da do upotrebe odstoji najmanje 15 min. Ako se pije vruće sa nešto limunovog soka i meda, treba ostati u krevetu jer će nastupiti znojenje. Može se piti i tokom dana umjesto vode. Za preventivu i protiv kašlja pripremite čaj od jedne žličice lipovog cvijeta na 2,5 dl vode i pijte dnevno umjereno toplo.

Moj savjet: Saberite i posušite cvijet lipe, cvijet kamilice, list podbjela u jednakim količinama i pripremite čaj tako da jednu veliku žlicu te mješavine prelijete sa 2,5 dl kipuće vode i nakon što odstoji 15 minuta procijedite i pijte toplo i zaslađeno medom po želji. Pijući taj čaj dnevno u doba učestalih prehlada možete spriječiti oboljenje.

Primjedba: Postoje mišljenja da prečesta upotreba lipovog cvijeta može nepovoljno djelovati na srce. To je moguće eventualno kod upotrebe prekoncentriranog čaja. Sve ove upute napravljene su na bazi razblažene koncentracije lipovog cvijeta koji je vrlo koristan i izvanredno ljekovit.

Izvor: 1742