Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 08:25.

Sadnja/sjetva bilja

Branje i spremanje sjemena kaktusa

Sjeme kaktusa

Kaktuse, koji se najviše cijene zbog svojih skromnih uzgojnih potreba, možemo svrstati u dvije skupine: pustinjske i šumske kaktuse. Te bodljikave biljke nisu više tako popularne kao prije pedeset godina, ali se još uvijek mogu naći u mnogim domovima. U mjesecu rujnu posljednje je vrijeme da uberemo sjeme kaktusa koje zrije na našim bodljikavim biljkama. Sjeme moramo što prije ubrati da se ne izgubi, kao kod Notocactusa, Eriocereusa, kod kojih plodovi pucaju i sjeme se prosipa. Nakon što smo ubrali sjeme, trebamo ga očistiti i osušiti za sijanje sljedeće godine. Čistimo ga tako da, kod suhih tobolaca kao što su Echinopsis ili Notocactus, sjeme samo još po potrebi presušimo, a zatim ga stavimo na sito i puhanjem odstranimo svu nečistoću. Nakon toga sjeme možemo spremiti.

Sjeme stočnih plodova

Kod stočnih plodova, kao kod Mammilarija, gdje sjeme pliva u sluzavoj pulpi, treba nam malo više truda. Njihove plodove moramo prvo razmuljiti među prstima u čaši vode, na taj način oslobađamo sjemenke od pulpe i sluzi. Sjemenke obično padaju na dno čaše, a usitnjena pulpa odstranjuje se odlijevanjem vode. Zatim u čašu dodajemo čistu vodu i to ponavljamo tako dugo dok se sjemenke ne očiste. Nakon toga sjemenke stavimo na sito i pod mlazom vode dobro ih isperemo. Poslije ih nekoliko dana sušimo na čistom papiru ili na nekoj drugoj podlozi.

Vrlo je važno da sjeme dobro prosušimo kako bi zadržalo svoju klijavost. Sjeme valja spremati u zatvorene posude i čuvati ga na prohladnom mjestu. Time što berete sjeme kaktusa štedite novac jer je isto skupo, a i pružit će vam dodatni užitak kad budete pratili rast kaktusa.

Suša i malčiranje - organsko malčiranje biljaka u vruće dane

Timijan - kakvi su listovi timijana i kada timijan cvate

Uzgoj timijana - kada i kako se sadi timijan

Izvor: 2732