Biljke i gljive 31.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 21.12.2016. 10:22.

Njega sobnog bilja

Sobne biljke - božikovina, božićna zvijezda, limun, azeleja

U vrijeme darivanja, možda će neki dobiti i koju novu sobnu biljku. Svaka biljka treba posebnu njegu. Jedan od simbola Božića je božikovina u vrtu, a božićna zvijezda u stanu. Nekada je to bio visok grm, a danas je to mala biljka od 40 cm visine. Njezini cvjetovi zapravo su listovi koji traju do 6 mjeseci. Biljci za rast treba biti umjereno toplo tijekom cvatnje, a najbolja joj je temperatura 16°C. U zimi ona treba što više svjetla, a ljeti je zaštitite od sunca. Kod zalijevanja pustite da se zemlja između dva zalijevanja osuši. Ako primijetite da listovi venu, odmah zalijte. Kod razdoblja rasta listova redovno rosite. Biljku nemojte nakon cvatnje bacati, uz posebnu njegu sačuvajte je za sljedeći Božić.

Danas se sve više u našim domovima nalazi limun. Možete ga uzgojiti sami, ljeti ga držite na otvorenom, a zimi ga možete držati u stanu. Ako ste dobili za dar upravo limun, smjestite ga na južnu stranu u kući. Pazite da bude daleko od radijatora, ali opet ne na nižoj temperaturi od 15°C. Limun zimi treba malo vode, zalijevajte ga tek kad se osuši. Ljeti, kad vam limun razvije plodove, neka zalijevanje bude rjeđe jer tada plodovi neće opadati.

Azeleja će mnoge razveseliti svojim ružičastim, crvenim, bijelim ili šarenim cvjetovima. Ova biljka voli svjetlost, ali ne direktno. Dobro uspijeva na južnoj jugoistočnoj i jugozapadnoj strani. Voli svježe prostore i udaljenost od radijatora. Zahtijeva mnogo vode bez kamenca. Nikad ne smije biti sasvim suha, a u kupljenoj posudi nek ostane dvije godine. Nakon cvatnje prstima odstranite uvele vjenčiće. Ljeti prikratite nove grančice kako bi rasla grmoliko.

Izvor: 2853