Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 04.01.2017. 12:34.

Spremanje gljiva

Smrčci u škrinji ostaju postojani godinama!

Uberemo li puno gljiva, korisno je konzervirati ih i upotrijebiti kasnije. Kako su gljive različite veličine, tvrdoće, sastava i okusa, to ćemo ih na različite načine i pripremiti. Mnogi gljivari odlažu u hladnjak svježe gljive, a kad ih nakon izvjesnog vremena žele upotrijebiti konstatiraju da su neupotrebljive.

U hladnjaku do -5 stupnjeva Celzijusa, čvrste, sirove gljive ostanu nepromijenjene najmanje 24 sata, dok gljive mekanog mesa i gnojištarke brzo zore, pa ih prvo treba popariti, blanširati i onda odložiti. Svježe mliječnice paprenjače nakon dva dana držanih u hladnjaku potpuno izgube svoj ljuto - papreni okus.

Svježe tvrde gljive - vrganji odloženi u škrinji na - 20, - 30 stupnjeva Celzijusa ne mijenjaju boju i okus do 6 mjeseca, krasnice do 3 mjeseca, smrčci su postojani godinama dok bjelkasta lišičica potpuno izgubi dobar okus i kao takva je bezvrijedna.

Siliranje, recepti za spremanje gljiva

Smrznute gljive, kako spremiti gljive u zamrzivač

Termička obrada gljiva, kako spremiti gljive za zimu

Sušene gljive, kako se suše gljive

Izvor: 1960