Spremanje gljiva
Smrčci u škrinji ostaju postojani godinama!
Uberemo li puno gljiva, korisno je konzervirati ih i upotrijebiti kasnije. Kako su gljive različite veličine, tvrdoće, sastava i okusa, to ćemo ih na različite načine i pripremiti. Mnogi gljivari odlažu u hladnjak svježe gljive, a kad ih nakon izvjesnog vremena žele upotrijebiti konstatiraju da su neupotrebljive.
U hladnjaku do -5 stupnjeva Celzijusa, čvrste, sirove gljive ostanu nepromijenjene najmanje 24 sata, dok gljive mekanog mesa i gnojištarke brzo zore, pa ih prvo treba popariti, blanširati i onda odložiti. Svježe mliječnice - paprenjače nakon dva dana držanih u hladnjaku potpuno izgube svoj ljuto - papreni okus.
Svježe tvrde gljive - vrganji odloženi u škrinji na - 20, - 30 stupnjeva Celzijusa ne mijenjaju boju i okus do 6 mjeseca, krasnice do 3 mjeseca, smrčci su postojani godinama dok bjelkasta lišičica potpuno izgubi dobar okus i kao takva je bezvrijedna.
Siliranje, recepti za spremanje gljiva
Smrznute gljive, kako spremiti gljive u zamrzivač
Izvor: 1960