Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 10:37.

Ublažite posljedice suše

Organsko malčiranje biljaka u vruće dane

Suša

Brojno povrće može rasti i bez dovoljno vlage, ali isto tako brojna skupina ugiba bez dovoljno vlage. Neke biljke u sušnom razdoblju će srnuti u vis, usjemeniti se, postati tvrde, a ponekad i gorke. Voda je veoma važna za rast biljaka. Oko korijena se nalazi vlaknasti materijal koji zadržava vlagu kao tkanina ili spužva. U slučaju da postoji višak vode, on otječe tako da biljka ne ostaje u ustajaloj vodi.

Kako će biljka opstati u sušnom razdoblju, ovisi i o organskom materijalu koji biljka uzima za vrijeme sušnog ljeta. Organski materijal se ukopava u zemlju. Vrelo sunce i suh vjetar brzo ostavljaju tragove, zemlja se isuši, ispuca. Vlaga u zemlji povlači se prema gore da bi se nadomjestilo ono što je izgubljeno pri površini. Sve te nevolje mogu se malo ublažiti zalijevanjem. Kako bi zalijevanje što više pomoglo biljkama, služimo se malčiranjem.

Malčiranje

Sloj organskog ili anorganskog materijala koji se polaže na tlo oko biljaka zove se malč, a postupak malčiranje. Postoji više vrsta malčiranja. Jedno od poznatih je organsko malčiranje. Organsko malčiranje vrši se krupnim zrelim kompostom, suhim sijenom ili pokošenom travom. Kao malč mogu vam poslužiti i pokošene koprive koje stavljate oko biljaka.

Kad stavljate koprive, morate paziti da su što mlađe i bez sjemena. Malčiranjem se i poboljšava struktura tla, a biljke su zaštićene od vrelog sunca. Morate paziti da ne upotrijebite materijale dobivene od drva, piljevinu i koru mljevene u prah ili komadiće; eventualno ako su odležali najmanje dvije godine jer njihovo raspadanje troši dušik iz tla.

Sjeme kaktusa - branje i spremanje sjemena kaktusa

Timijan - kakvi su listovi timijana i kada timijan cvate

Uzgoj timijana - kada i kako se sadi timijan

Izvor: 2727