Biljke i gljive 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 01.04.2016. 08:47.

Ljekovito bilje

Vrste i ljekovitost trputca

Trputac se još naziva i bokvica. Stručni naziv Plantago lanceolata, Plantago maior te Plantago media (ovisno o vrsti). Postoji najmanje 16 vrsta trputca, ali su samo tri ljekovita, neotrovna i neškodljiva: sa širokim okruglim, malim okruglim i sabljastim lišćem. Obje vrste s okruglim lišćem rastu uz putove i staze, uz kuće, po seoskim dvorištima, a one s dugim sabljastim lišćem po livadama i pašnjacima. Ima ga i u Međimurju.

Stabljika, duga 7-20 cm, u kojoj listovi izlaze pri dnu u obliku rozete, ne grana se nego završava zbijenim cvatom prljavoblijele do blijedoružičaste boje, sitnih cvjetića u obliku malih klasova. Jajasto eliptični listovi imaju duge, a sabljasti kratke peteljke. Podanak je kratak i debeo. U cijeloj biljci ima heterozida, enzima i emulzina.

U lišću ima tanina, gorkih tvari, pektina, vitamina C, limunske kiseline, saponozida, soli, željeza, kalija, kalcija, natrija. U sjemenu ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i glikozida. Cvate od travnja do listopada i tada se bere, a korijen se vadi cijelu godinu. Suši se u hladu.

Izvor: 2115