Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.04.2016. 13:50.

Ljekovitih svojstava

Ukusna jestiva gljiva zečarka

Zečarka (Grifola frondosa) ima osnovu koja je debelomesnata i grana se u mnogobrojne stručke na čijim su krajevima klobuci lepezastog oblika. Klobuci rastu gusto i djeluju kao grm. Rubovi su vijugavi i svijetlije boje od klobuka koji po sebi ima sivosmećkaste čehice.

Cjevčice gljive su kratke i bijele, te se spuštaju po stručku. Sam stručak je bijele ili krem-sivkaste boje. Meso stručka je vlaknasto i miris mu je jak, dok je meso kod klobuka mekano i lako lomljivo. 

Zečarka može prilično narasti, čak i do 30 cm. Raste u kasno ljeto i jesen, u bjelogoričnim šumama po panjevima drveća (posebno voli hrastevo drvo). Vrlo je ukusna jestiva gljiva dok je mlada, a starenjem postaje žilava. Isto tako ima i ljekovita svojstva (ima antikancerogena djelovanja, smanjuje šećer u krvi).

Moguće ju je zamijeniti sa jelenovim uhom (Grifola umbellata). Kod jelenovog uha su klobuci manji i stručak je na sredini, a ne sa strane kao kod zečarke.