Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Brezov djed

Vrganj Brezov djed

Brezov djed (Lecinum scabrum) ima stručak koji može narasti visine od 20 cm, i širine do 3 cm. Oker-bijele je boje sa crnim pahuljicama. Tankog i valjkastog oblika, te zavinut u donjem dijelu. Klobuk vrganja je širine do 15 cm sa poprilično debelim mesom. Kod mladih primjeraka je polukuglastog oblika, dok se kasnije, kako gljiva stari, ispruži. Boja klobuka može biti od svjetlo-sive do smeđo-crvene.

Cjevćice su kod mladih primjeraka prirasle uz stručak i bijele su boje, dok se kasnije odmaknu i posive. Na pritisak, nakon par minuta, posmeđe. Meso vrganja je bijele boje, i na prerezu značajnije ne mijenja boju. Ima vrlo blag i ugodan, okus i miris. U klobuku je čvrsto i gusto, dok kod starijih gljiva bude gnjecavo i mekano. U stručku je meso malo tvrđe.

Brezov djed (Lecinum scabrum) je vrlo dobra vrsta vrganja, koja je bolja dok je gljiva mlada, jer kako gljiva stari meso postaje gnjecavo. Može se spremati na razne načine, baš kao i obični vrganj. Može se konzervirati sušenjem ili stavljanjem u ulje ili ocat, te zamrzavati ali ako je prethodno blanširana. Raste u ljeti i jeseni, ispod drveća breze, u šumama, po parkovima i sl. Uglavnom raste posvuda, ali samo pretežito ispod breze, rijetko se može pronaći ispod drugog bjelogoričnog drveća. Brezovom djedu su slične mnoge gljive iz iste porodice, i sve su jestive. Možete ih razlikovati kod prereza mesa, koji kod Brezovog djeda jedini ne mijenja boju.