Biljke i gljive 18.02.2016. 10:00. Zadnja izmjena: 15.04.2016. 11:50.

Sredina veljače

Vrijeme je kupovanja sjemena paprike, rajčice i raznog cvijeća

Vrijeme je kupovanja sjemena paprike, rajčice i raznog cvijeća koje se sije u posude prikladne za prozorske daske. Kod nabave sjemena ne treba pretjerivati. Često su dovoljna najmanja pakovanja za vaš povrtnjak i nekoliko kvalitetnih presadnica. Točna količina sjemena i broj presadnica ovisi o vašim potrebama za određenom vrstom povrća.

Za bolju i lakšu orijentaciju izradite plan proljetne, ljetne odnosno jesenske sjetve i sadnje. S obzirom na klimatske uvjete i željene vrste povrća svako će prema mogućnostima i potrebama izvesti organizaciju proljetne sjetve i jesenske sjetve te sadnje odgovarajućih sorti raznog povrća. Jednim planskim pristupom koji možete zabilježiti u vašu bilježnicu izbjegnut ćete kupovinu premalih količina sjemena. Također bit će izbjegnuta mogućnost nabavke prevelike količine pa nećete imati nepotrebnih troškova.

Za sjetvu vam je vrlo važan odabir zemlje. Najbolje je kupiti zemlju za sijanje. Posude za sijanje mogu biti različite, od kupovnih u trgovini do plastičnih čaša od jogurta. Vrlo su praktične i posudice od jaja, jedino je mali problem kod zalijevanja jer su od kartona. Da to spriječite možete u sača staviti polovicu praznog jajeta pa u to sijati. Prednost je takvog sijanja da se kasnije može presaditi u vrt zajedno s kartonom koji je razgradiv. Za biljke posijane na prozorskoj dasci najvažnija je toplina koja mora biti 20°C. Posudu u koju ste stavili zemlju dobro je zalijte i rasporedite sjemenke. Nakon toga lagano, najbolje sitom za zemlju, prekrijte sjemenke. Neko sjeme klije na svjetlu i njega morate samo utisnuti.

Sada još jednom lagano zalijte, najbolje raspršivačem da se sjeme ne istjera van. Sada posijane posude možete prekriti prozirnim najlonom koji pričvrstite gumicom koji se miče čim biljke niknu. Posijane tegle možete imati do nicanja i na tamnijim mjestima, biljkama to nije važno. Čim biljčice niknu obavezno ih stavite na prozorske daske gdje imaju dovoljno svjetla. Nemojte pretjerivati sa zalijevanjem, važno je da biljka ima dovoljno vlage.

Izvor: Danica Matjašić