Kovrčasta i lisnata kokica - sličnosti i razlike
Vrste gljiva - kako prepoznati kovrčastu kokicu
Kovrčasta kokica ima plodno tijelo nalik na spužvu ili glavicu salate promjera 10-40 cm, sastoji se od isprepletenih i sraštenih plosnatih i mesnatih grančica nazubljenih rubova koje se mnogostruko granaju iz zajedničke osnove koja tvori stručak, isprva bjelkasto, zatim okeržuto a pod starost crvenkastosmeđe. Može težiti i do 5 kg. Trusište se nalazi na površini kovrčastih grana. Otrusina je blijedožuta. Stručak promjera 1 -5 cm duboko je ukopan u zemlji, mesnat je, žilav, blijedožute boje. Meso je bijelo, elastično i vlaknasto, ugodna mirisa po smoli ili smilju, slatkasta okusa po orasima. Raste od kolovoza do studenog pojedinačno u zemlji, pri dnu starih borova ili na debelom glavnom korijenu (rijetko ispod smreke i duda). Ako stručak ne odrežemo suviše duboko, godinama raste na istom mjestu. Jestiva je dok je mlada, jako je cijenjena, a stara je gorka. Treba je pripremiti što prije, a razrezana na manje komade, se lako čuva u hladioniku. Slične su joj jestive lisnata ili hrastova kokica koja nema isprepletene već samo sraštene grančice koje rastu ravno uvis, i manja, vrlo rijetka i u Europi zaštićena Nemečijeva kokica koja raste ispod jela. Uvjetno jestive i otrovne capice imaju kratke i tanke grančice i nalikuju više na razgranate koralje.
Izvor: 2108