Obilato plodonošenje
Gljiva đurđevača i šljivovača
Đurđevača
Toplo i vlažno vrijeme je i prije Jurjeva primoralo gljivu đurđevaču (Catocybe gambosa) da proviri iz guste trave. Manje poznata kod povremenih berača gljiva, ova se gljiva odlikuje gotovo bijelom bojom klobuka, lomljivim mesom i jakim mirisom na brašno.
Raste u prekrasnim krugovima ili cik-cak linijama u blizini jasena, vrbe ili topole u visokoj travi. Manjem broju gurmana smeta njezina jaka aroma i miris pa je uputno popariti je vrelom vodom i tad će se moći miješati i s drugim vrstama sezonskih gljiva.
Šljivovača
Druga gljiva koja isto tako plodonosi obilato, a raste ispod trnovitog grmlja, gloga, šljiva ili jabuka, već je bolje poznata šljivovača (Entoloma clypeatum). Za razliku od đurđevače, šljivovača se odlikuje žilavijim mesom, bijelog klobuka svilenastog sjaja, a listići su ružičaste boje od spora.
Stručak je vlaknast i često crvljiv pa se odbacuje, a manji klobuci su izvanredni kao gulaš. Kiseljena u octu, gljiva je neponovljiva delikatesa. Može se nabrati u većim količinama pa je uputno blanširati je i pospremiti za kasnije.
Gljiva blagva - jestiva zaštićena gljiva
Maglen gljiva - rijetka i zaštićena gljiva
Gljiva smrčak - gdje raste pravi smrčak
Pravi vrganj - izvanredna jestiva gljiva
Izvor: 2453